En bra webbplats kräver en noggrann balans mellan estetiska eller visuella element och funktionalitet. En klumpig, svårnavigerad webbplats kan vara estetiskt tilltalande, men den kommer inte att kunna tillhandahålla den information eller de funktioner som besökarna behöver. Webbutveckling omfattar mer än att bara skriva otaliga rader kod; det inkluderar att interagera med kunder och designers, testa och distribuera uppdateringar till webbplatsen när den är live och utföra löpande underhåll.

Webbutveckling innebär också att etablera metoder och rutiner för att hålla webbplatser säkra från hackare och andra hot. Dessa säkerhetsutvecklare är ibland kända som etiska hackare; de testar webbplatsen för svagheter, utan att orsaka någon skada, och skapar sedan system som hjälper till att hitta och åtgärda dessa sårbarheter. För webbplatser som kräver att en stor mängd data eller information presenteras måste backend-utvecklare etablera den server som är värd för webbplatsen, en applikation för att köra den och en databas där informationen lagras. De använder datorprogram för att se till att alla tre komponenterna fungerar smidigt tillsammans.

Vissa webbutvecklare specialiserar sig på front-end- eller back-end-arbete, medan andra hanterar alla aspekter av en webbplats (”full stack”). En kandidatexamen krävs ofta för dessa roller, men en självlärd programmerare kan komma igång med en gratis inlärningsresurs online som TutorialsPoint eller Khan Academy. Det finns också gott om kodningsgemenskaper som erbjuder stöd och vägledning för nykomlingar inom området, inklusive Meetups och onlineforum. Många webbutvecklare förlitar sig på dessa resurser för att få hjälp med tuffa kodningsproblem eller lära sig nya färdigheter.

Fördelar med PHP-webbutveckling

PHP är ett allmänt använt skriptspråk med öppen källkod som är inbäddat i HTML. Till skillnad från JavaScript på klientsidan körs PHP-koden på servern och skickas sedan till klienten, så användarna ser inte vad som händer bakom kulisserna. Detta gör php-webbutveckling till ett av de mest pålitliga och säkra sätten att bygga webbplatser och webbapplikationer.

Språket är mycket lätt att lära sig för nybörjare, men erbjuder också avancerade programmeringsfunktioner för erfarna utvecklare. Syntaxen är enkel och består av rader som börjar med ?php och slutar med?>. Variabler identifieras med symbolen $ och operationer på variabler görs med i för int och j för boolean (TRUE eller FALSE) och p för string. PHP är ett relationsdatabasorienterat språk och stöder många typer av databaser, inklusive MySQL, PostgreSQL och Oracle.

En annan fördel med php är dess skalbarhet. När ett företag växer eller förändras måste en webbplats eller applikation kunna expandera med det utan att störa användarupplevelsen. Med PHP kan du skapa flexibla webbplatser och applikationer som växer med ditt företag.

En annan fördel med PHP är dess stöd för enhetstestning. Detta är möjligt tack vare frikopplingen av presentationslogik från databasinteraktion. PHP har standardverktyg och ramverk som gör det enkelt att testa dina applikationer, och språket i sig är mycket väl lämpat för en MVC-arkitektur (Model-View-Controller). Dessutom hjälper PHP:s stöd för namnrymder dig att undvika dubbelkodning genom att göra så att olika bibliotek kan samexistera utan att krocka.

Bästa praxis för utveckling av webbapplikationer

  • Att designa en app som adresserar ett verkligt problem som alla står inför är avgörande för framgångsrik utveckling av webbapplikationer.
  • Detta kräver ordentlig marknadsundersökning och validering för att säkerställa att applikationen ger en positiv användarupplevelse.
  • Att undersöka teknikstacken – tekniska tjänster, ramverk och språk som kommer att stödja din apps backend och frontend – är också avgörande.
  • Detta kommer att vägleda kodningsprocessen.

Grunderna för utveckling av webbapplikationer

Webbapplikationsutveckling är processen för att skapa en interaktiv programvara som fungerar via en webbläsare. Det innebär att man skapar backend-databaser och frontend-användargränssnitt, och det kan göras med hjälp av en mängd olika programmeringsspråk. Med den här metoden kan användare komma åt appen från vilken enhet som helst med en kompatibel webbläsare, oavsett operativsystem eller plattform.

För att påbörja processen med att utveckla en webbapp måste företag identifiera de nyckelfunktioner som är avgörande för målgruppens behov. Detta kan åstadkommas genom djupgående marknadsundersökningar, som gör det möjligt för företaget att bättre förstå sina kunder och vilka funktioner de vill ha i sin app. Dessutom är det viktigt att ta reda på vilka konkurrenter som redan har gjort en liknande app för att avgöra hur företagets app kan sticka ut från resten.

När företaget har identifierat sin målgrupp och de nödvändiga funktionerna måste det skapa en trådram och prototyp av sin app. Detta steg hjälper till att felsöka eventuella problem och ta fram en design för appen som gör den enklare att använda. För att skapa en bra design är det viktigt att hålla layouten enkel och lätt att förstå. Det sista steget är att hosta appen och göra den tillgänglig för målgruppen. När appen har lanserats måste den underhållas och uppdateras i takt med att företaget får feedback från sina kunder.

Lär dig mer om WordPress-utveckling

WordPress är ett mycket flexibelt CMS som kan hantera allt från enkla bloggar till komplexa företagssajter. Denna flexibilitet gör det till ett utmärkt val för företag av alla storlekar och är en av anledningarna till att det är en så populär plattform. För dem som är intresserade av att lära sig mer om wordpress-utveckling finns det gott om resurser tillgängliga online. Dessa inkluderar en mängd handledning, dokumentation och supportforum. Dessa resurser kan hjälpa vem som helst att bli en mer framgångsrik wordpress-utvecklare.

Förutom att lära sig om detaljerna i wordpress är det också bra att bekanta sig med kodningsstandarder. Dessa är utformade för att minimera vanliga fel och göra koden mer läsbar för andra utvecklare. Det är också viktigt att ha en lokal utvecklingsmiljö som kan användas för att testa ändringar innan de överförs till produktion. Detta kan åstadkommas genom att använda ett program som Atom, som gör det möjligt för utvecklare att skapa och dela arbetsytor.

Sist rekommenderas att gå med i WordPress-communityn eftersom det kan vara ett värdefullt sätt att bygga upp en projektportfölj. Detta kan vara till nytta när du söker jobb eller söker frilansarbete. Detta beror på att en stark portfölj kan visa upp din kunskap om WordPress-plattformen och visa att du är kapabel att möta kundernas behov.

Om du är intresserad av att arbeta med back-end i WordPress, överväg då att fokusera dina ansträngningar på kärnutveckling. Detta kan innebära allt från att identifiera buggar, hantera användarförfrågningar och göra förbättringar av plugins. Det kan vara ett utmärkt tillfälle att få färdigheter som är överförbara till andra områden inom webbutveckling.

Använda WordPress-plugins för att förbättra din webbplats

Precis som operativsystemet på din dator ger WordPress dig en viss nivå av funktionalitet direkt ur lådan. Men om du vill använda din webbplats som en plattform för e-handel eller andra funktioner, kommer du sannolikt att behöva ytterligare appar för att uppnå önskad funktionalitet. Det är här wordpress plugins kommer in. Att använda plugins är ett sätt att lägga till funktioner på din webbplats utan att ändra webbplatsens kärnkod. De använder åtkomstpunkter, formellt kända som filter- och åtgärdskrokar, för att skapa PHP-funktioner som ändrar WordPress beteende. Ett plugin kan till exempel lägga till en funktion som raderar kommentarer med svordomar från din webbplats, eller en som visar recensioner av dina produkter.

Ett bra exempel på ett populärt plugin är W3 Total Cache, som snabbar upp din webbplats genom att lagra innehåll i dina besökares webbläsare. Detta minskar laddningstiderna, vilket ökar sökmotorrankingen och förbättrar användarupplevelsen.

Ett plugin är också ett bra sätt att integrera din webbplats med tjänster och verktyg från tredje part. Med plugins som Monarch kan du till exempel integrera moderna delningsknappar för sociala medier på dina webbsidor för att dirigera trafik till dina sociala medieflöden. Andra gör att du kan sälja digitala nedladdningar som e-böcker och programvara via en WordPress-butik. Ett annat populärt plugin är MemberPress, som ansluter din webbplats till e-postmarknadsföringstjänster som MailChimp, ConvertKit och fler för att hjälpa dig att kommunicera med dina kunder.