De flesta ungdomar som spelar fotboll i ett lag tycker det är extra roligt att åka iväg på en turnering. Det blir som en extra ”happening” till de vanliga seriematcherna oavsett vilken åldersgrupp eller nivå man spelar på. Visst är det spännande att dels träffa nya vänner från olika håll och att dessutom övernatta hemifrån är jättespännande. Dessa avbräck i vardagen har flera syften, förutom de rent sportsliga. Ungdomarna får lära sig att fungera i grupp, ta mer ansvar än vanligt och vidga sina vyer rent allmänt. Det här med gruppkänslan är särskilt viktigt, laget skall vara samspelt både på och utanför planen för att framgångar ska bli möjliga.

Skynda långsamt

Den första resan i grupp är kanske en endagarsturnering vilket är speciellt lämpat för de så kallade ”knattarna”. Det blir ett språngbräda till en längre resa vid nästa tillfälle. Men det finns även tips och råd inför resan, vilkea man kan hitta här. Många klubbar och föreningar har så kallade ”eldsjälar” som både kan och fixar det mesta. Men visst blir det trevligt om både ungdomar och några av dess föräldrar hjälper till med arrangemang och planering.

Idoler

När laget kommit upp lite i åldern som pojknivå och äldre börjar klubbar med ambitioner att söka sig till turneringar utomlands. Erfarenheter från internationellt spel är en grundplåt för framtida proffsplaner. För dit siktar säkerligen de flesta fotbollsungdomar med strävan mot högre höjder. Många ser på förebilder som Zlatan och Guidetti, ”tänk om jag kunde bli så bra”. Härdande för livets hårda skola i proffsbanan börjar med knatteturneringen och tar senare avstamp med läger och matcher, till exempel i Tyskland.